søndag 1. februar 2009

Statusrapport søndag 1. februar kl 15.00

Den nye virusprogramvaren som ble installert i løpet av lørdag ser ut til å kunne vinne kampen mot dataviruset som har infisert alle pcer og servere i fylkeskommunen. Viruset har ikke slått tilbake mot pcer og servere som i går ble gått renset og fikk installert ny beskyttelse.

IT-avdelingens ansatte har i dag fortsatt arbeidet med å rense servere og pcer i Fylkets Hus. Dette er et tidkrevende arbeid da det gjøres manuelt. På denne måten håper vi å få opp et nettverk som er helt virusfritt.

Det understrekes at vi ennå ikke kan GARANTERE at dette er tiltak som virker 100 prosent mot det aggresive dataviruset som i løpet av forrige uke infiserte hele fylkeskommunens nettverk. I løpet av søndagen håper vi å få et endelig svar på OM dette er svaret på de problemene som er skapt.

Når vi vet at dette virker kan vi vi ta neste skritt; å fjerne viruset fra nettverkene på skoler og andre virksomheter, samt hver enkelt av skoleelevers og ansattes pcer. Her tas det sikte på å utvikle en såkalt patch som starter opp automatisk når pcene blir tilknyttet nettverket. Det innebærer at pcene blir renset og får oppdatert virusbeskyttelse og annen nødvendig programvare før hver enkelt får logget seg på systemene for å begynne å jobbe.

Noen ansatte og elever har i løpet av dagen i dag opplevd at det i perioder har vært mulig å logge seg på webmail "eller "Its learning". Dette skyldes at systemene har vært oppe og gått som en følge av arbeidet fra IT-avdelingen. I neste øyeblikk kan systemene være nede igjen. Det tilrås IKKE å benytte disse verktøyene får vi legger ut beskjed om at dette er greit. Økt trafikk kan skape problemer for IT-avdelingens arbeide. Dessuten kan det blir problem for den enkelt når systemene slår seg av mens dere jobber på dem.

Derfor: Vent på endelig beskjed får dere logger dere på disse tjenestene.

Jeg gjentar også at vi arbeider med en løsning for å få renset hjemmenettverk og pcer som er brakt inn på disse i løpet av den siste uka. Hjemmenettverkene og eventuelle andre pcer som er tilknyttet disse kan være infisert hvis en elev eller ansatt har vært pålogget med en pc som har vært i fylkeskommunens nett den siste uka. Nettverket er å betrakte som infisert og vi vil sterkt frarå at de nyttes opp mot andre. Så snart vi har en løsning klar vil vi legge ut en beskrivelse for hvordan en kan få renset opp nettverkene.

Inntil videre anbefaler vi å kjøre windows update, få oppdatert virusprogrammene og eventuelt forsøk en løsning som er anbefalt av virusleverandørene. Det ligger blant annet en slik beskrivelse fra leverandøren Symantec på denne lenken (på engelsk).

Ledelsen i fylkeskommunen treffes i kveld kl 19.30 for å oppdatere ståa. Jeg vil legge ut ny informasjon etter dette møtet. Sannsynligvis med klarer informasjon om hvordan vi legger opp den videre kampen mot dataviruset som har rammet oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar