mandag 2. februar 2009

Statusrapport mandag 2. februar kl 18.30

Arbeidet med å fjerne viruset og installere ny antivirusprogramvare fungerer. Det er klart etter at elever, lærere og andre ansatte nå har begynt å arbeide på våre datasystemer igjen. Dermed er det grunn til å tro at vi har fått bukt med det agressive dataviruset som rett før helga rammet oss med full tyngde.

I løpet av mandagen er 850 pcer på administrasjonsnettet oppdatert og klare for bruk. Dette er halvparten av pcene vi har på dette nettet. Vi har samtidig oppdatert omlag 1000 elevpcer med ny virusprogramvare. 365 av disse 1850 pcene, det vil si 20 prosent av dem, var smittet med virus.

Fortsatt gjenstår det omlag 6000 pcer som skal oppdateres og renses. Det er en fare for at hele denne uka vil gå før alle disse blir klarert. Når dette tar tid skyldes det at vi vil gå fram forsiktig og ikke belaste serverne for mye. Vi må sikre oss at serverne er motstandsdyktige og klarer å motstå viruset. I fylkeskommunen har vi omlag 200 servere. Mange av disse står rundt på virksomhetene. Virusprogramvaren må legges inn manuelt på serverne. Dette tar tid.

Når det gjelder de ulike skolene er man godt i gang med dette arbeidet på alle skolene unntatt Mære og Meråker. I Meråker hadde man i dag mer enn nok med selve flyttingen av skoledriften til Fonnfjell Hotell som skal huse Meråker videregående ett år framover, mens selve skolen blir helrenovert og får nybygg. Ingen av kulturinstitusjonene er så langt på nett.

Tannhelsetjenesten er ikke påvirket av det som foregår i resten av organisasjonen. Tannklinikkene er påkoblet i et eget sikret nett og har ikke vært utsatt for virusangrepet.

Når det gjelder de ulike fagsystemene så fungerer de fleste som de skal. Det har i dag vært en del problemer med saks- og arkivsystemet (Public 360). Lønnsystemet fungerer og lønn blir kjørt og utbetalt til rett tid.

I samarbeid med Telenors sikkerhetssenter er det i dag startet et arbeid med å legge inn et verktøy med stor følsomhet og som kan "sniffe" på nettet for raskere å finne en eventuelle smittekilde. I første omgang prøver vi ut dette verktøyet noen dager. Da får vi se om om dette er noe som hjelpe oss slik at vi blir istand til å slå raskere til om vi en annen gang blir utsatt for lignende virus.

Så lenge det er behov for det vil vi fortsette å holde interesserte oppdatert på denne informasjonsbloggen. Vi tar gjerne imot innspill. Det er åpent for hvem som helst til å kommentere våre innlegg.

3 kommentarer:

 1. Fra en som står på utsiden, men har en del kontakt med NTFKs IT-avedling, virker det på meg at dere har håndtert hendelsen bra.

  Spesielt synes jeg opprettelsen av denne bloggen viser at man er opptatt av informasjon og tilbyr denne rimelig åpent. Nå vet jeg ikke hvordan dere informerer i andre kanaler, men håper den er like god.

  I tiden som kommer vil det nok komme mange pekefingre, men det får en ta etter at en er tilbake i normal drift. Noen tilbakemeldinger kan en sikkert gjøre noe med, mens andre sannsynligvis vil være lite konstruktive i karakter.

  Lykke til i det videre arbeidet.

  SvarSlett
 2. Syntes det er tøft at dere står frem med såpass åpen og god informasjon om dette. Det kan hjelpe en god del andre i samme situasjonen.

  Jeg vet også at overarbeidede IT-folk har nok annet å sette fingrene i enn å patche opp servere på kveldene.

  Lykke til!

  SvarSlett
 3. Jeg vil også berømme dere for informasjonsarbeidet i denne situasjonen. Det er ingenting som gir dårligere stemning blant brukerne enn å ikke få informasjon om hva og hvorfor noe ikke virker. Håper og tror dere har kjøpt dere en del goodwill med åpenhenten deres!

  SvarSlett