søndag 1. februar 2009

Slik renser du hjemme-PCen

Vi har nå en anbefalt løsning for rensing av pcer som står i et privat nettverk og som kan være utsatt for viruset som i forrige uke rammet fylkeskommunens pcer for ansatte og skoleelever.

Jeg har i løpet av helga fått flere henvendelser fra foresatte til elever i videregående skole. Et spørsmål som er reist er hvordan de skal forholde seg på private trådløse nettverk hjemme når elevpcer har vært pålogget nettverket. Det er riktig, slik det er sagt, at hjemmenettverket og alle pcer som har vært koblet til det er å betrakte som infisert av det agressive viruset.

Hos flere datasikkerhetsleverandører er det lagt ut et renseverkøty som kan lastes ned og kjøres på pc’er for å sjekke om en pc er infisert. Dette verkøyet finner dere hos F-secure.

Følg anvisningen på nettsida. Når det er gjort er det etterpå viktig å oppdatere windows og antivirusprogrammet. Mer om dette her

Microsoft har lagt ut informasjon om Confiker-viruset. Informasjonen finner du på denne siden.

7 kommentarer:

  1. Sånn går det når man baserer it-systemet til en hel organisasjon på monokulturer som windows. Når man attpåtil beskytter det med noe av det dårligste sikkerhetsprogrammet som er å få kjøpt, Trend, så er dette en "disaster waiting to happen".
    Lykke til NTFK.

    SvarSlett
  2. Korreksjon av forrige innlegg. Ser at det er Norman som er brukt som sikkerhetsprogram (før). Trodde ingen lenger brukte dette. Vel, Trend er vel kanskje 1% bedre, så fremdeles lykke til!

    SvarSlett
  3. Hva med å spare litt penger og unngå virus samtidig, hørt om Linux ? Da kan dere jo kjøre den nødvendige Windows SW vha WINE.

    SvarSlett
  4. Mye bamm-buss prat i fra den Anonyme her..
    Shit happens på alle systemer..
    Så sånn er bare livet..
    Testet ut BitDef. sin removal og den gikk knirke fritt..
    Tips i fra meg. Er å editere register på bruker marskinene, slik at man diabler USB.
    Skal man syncronisere enheter, så er blåtann en tryggere protokoll.
    Beskrivelse how 2 do: Finner du her..

    http://diaryproducts.net/about/operating_systems/windows/disable_usb_sticks

    Lykke til :-D

    SvarSlett
  5. Er ikke dette en infeksjon som windows la ut patcher for rundt årsskiftet?
    Har noen sovet på jobb?

    Dette probl. løses ved å patch windows med oppdateringen Microsoft har lagt ut for deretter å bruke verktøyet Microsoft Malicious Software Removal tool.

    SvarSlett
  6. http://skolelinux.no/no/ - kanskje på tide?

    SvarSlett
  7. Til siste Anonym:
    Det er mange som har hengt seg opp i at man kan unngå ormen ved å installere den aktuelle sikkerhetspatchen fra Microsoft.
    Problemet er bare at ormen har flere andre metoder å spre seg på enn å utnytte den kjente svakheten i servertjenesten på operativsystemet.
    Mest trolig kom ormen inn via en "minnepenn" eller en usb-hardisk, og lastet seg opp på et share som brukeren hadde tilgang til. Da er veien kort før flere blir infisert...

    SvarSlett