fredag 30. januar 2009

Råd til elever og ansatte

Dataviruset Conficker, også kjent som Downadup, infiserer PCer blant annet via såkalte USB-minnepinner og delte ressurser på datanettverk. IT-avdelingen i fylkeskommunen merket symptomene tidligere denne uka. Fredag morgen slo det til for fullt.

Men den kunnskap vi har akkurat nå betraktes alle PCer, dataservere, minnepinner og andre lagringsmedia som infisert. Brukere trenger ikke å oppleve noen symptomer på virus selv om deres datamaskin er infisert. Plutselig kan trojaneren ta kontroll ved at datamaskinen slår seg av uten at brukeren gjør noe, og da blir det umulig å logge seg på igjen.

Vi går de nå ut med noen råd til de ansatte og skoleelevene om hvordan de skal forholde seg til situasjonen som har oppstått. Det er viktig at disse rådene blir fulgt for å hindre spredning av viruset til datamaskiner i andre bedrifter og hos private.

  • Bærbare PCer som har vært i kontakt med fylkeskommunens nettverk den siste uka betraktes som infisert. De må IKKE kobles til andre nettverk. Det være seg trådløse nettverk i hjemmet som benyttes av andre, eller nettverk på offentlige steder og andre arbeidsplasser.
  • Det samme gjelder minnepenner eller andre lagringsmedia som har vært koblet til PC eller nettverk. De må ikke benyttes da det er stor sjanse for at det ligger virus på dette.
  • Selv om vi ikke har indikasjoner på at viruset spres via epostsystemet anbefaler vi ikke å sende epost fra datamaskinene som kan være infisert av dataviruset.
  • Med samme begrunnelse anbefales det ikke å benyttes PCer mot nettbaserte tjenester som krever pålogging. Dette gjelder for eksempel nettbank.
IT-avdelingen i fylkeskommunen arbeider tett opp mot Microsoft og sin leverandør av datasikkerhet. Så snart det foreligger en løsning vil det bli tatt en samordnet innsats med sikte på å beskytte alle datamaskiner, servere og nettverk mot ytterligere angrep.

Det er usikkert hvor lang tid vi trenger før vi klarer å bli kvitt dataviruset. I mellomtiden er det viktig at våre ansatte og elever følger de råd som blir gitt. Dette viruset har vist seg svært motstandsdyktig og kan lett komme tilbake hvis det ikke blir fjernet helt fra systemene.

Steinkjer, 30. januar 2009
Roger Rein
informasjonssjef

e-post: rog60re@yahoo.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar